De små djuren..


Nyckelpigan
Nyckelpigan gör stor nytta genom att tugga i sig bladlössen

Fjärilar

Dessa vill vi mer än gäräna ha i våra trädgårdar. Skaffa gärna ett fjärilträd för att attrahera, eller andra blommor. Nackdelen man får leva med är förstås att larverna äter på träd och grönsaker. Fjärilslarver gillar pelargoner och det syns tydligt om de har flyttat in då de äter upp bladen. Deras avföring blir små svarta kulor på bladen under de äter. Handplocka bort dem.

Bi och humlor

Det börjar bli en bristvara med narurliga pollinerare, så var glad för alla du kan få inlurade i din trädgård. 
Varför inte skaffa ett samhälle?

Sköldlöss
Eftersom dessa täcker över sig med sitt vaxliknande skal, kan de vara svår bekämpade. Olika former av kvävande (olje- eller såpbaserade) motmedel är dock funktionella.

Liljebagge

Ju tidigare på våren man börjar plocka dem, desto bättre är chansen att de inte hinner föröka sig. Men det gäller att vara ihärdig och även grannarna bör plocka för att man ska få effekt. För de kan minsann flyga också!
De vuxna baggarna sitter gärna på bladen i värmen och är då lätta att se då de lyser röda. Smyg dig på dem, för så fort de känner vibrationer eller ser skuggan av dig eller din hand, kastar de sig ner till marken och vänder den svarta undersidan upp. Då är de svåra att se, men om man står stilla och väntar en stund, så börjar de röra på sig igen och försöker gräva ner sig i jorden. Det är då man ska slå till. Ta upp dem och lägg på ett hårt underlag och trampa eller kläm ihjäl dem.

Det sägs att myrmedlen Myrr eller Stoppa myror också kan vara effektivt mot liljebaggar. Man strör medlet under liljorna och när baggarna hoppar ner, får de medlet på sig. Normalt befinner sig ju baggarna uppe på bladen, så man får störa dem så att de faller ner och hamnar i pulvret. Annars sitter de ju där uppe och blir inte skadade av det. Jag har inte prövat själv, men om man har väldigt mycket liljebaggar så är det värd ett försök.

Bladlöss

Såpsprit mot löss!
Löss kan drabba många av våra växter och ibland blir de bara för många! Du kan själv göra en såpspritlösning att använda vid svåra angrepp.
Gör så här: Blanda 1 liter vatten, 1-2 dl grönsåpa och 2 msk T-sprit. Spruta med denna blandning upprepade gånger rakt på lössen.
Obs! Spruta inte i starkt solsken, det kan ge brännskador.

Bärfis
Bärfisar är en stor grupp av insekter som finns överallt, och i Sverige finns 28 arter i familjen bärfisar, Pentatomidae.
Hos oss är de flesta mest röd- eller gulbruna eller gröna med olika teckningar och ungefär 5-12 mm långa.
Bärfisar kan vara både rovdjur och växtätare. De arter som är rovdjur är ofta nyttodjur, de äter andra skadegörare som larver och löss av olika slag. De sticker bytet med sin rörliga sugsnabel och suger i sig av innehållet.

De som är växtätare suger växtsaft från blad. En del arter är specialiserade på en eller ett par olika växter som de lever på, oftast buskar och träd. Det finns de som sitter på korsblommiga växter, som kål, men också på jordgubbar , bönor, lusern och kungsljus m fl. Det är bra att täcka plantorna med fiberväv när de är små, det räcker oftast för att hindra bärfisarnas framfart.
 

Stritar (Auchenorrhyncha)​
Vita, silvriga prickar på bladen på olika växter, tex. citronmeliss, myntor, kan vara orsakade av stritar. Varma, torra somrar trivs djuren som bäst.
Växtvårdsmedel mot unga djur, beskär extra hårt.
 

Blomflugor
Ibland har man flugor runt krukväxterna och ser ibland vita maskar i jorden.Riktiga blomflugor lever i trädgården och inte inne. Detta är sorgmyggor eller vattenflugor och deras små, vita larver lever i krukjorden. Numera finns biologisk bekämpning med hjälp av nematoder att tillgå om man vill bli av med dessa småflugor.
Nematoden Steinernema feltiae lever av fluglarverna. 1 påse Nemablom innehåller 1.2 miljoner nematoder och det räcker gott och väl till 20 blomkrukor. När larverna tar slut, så lägger sig nematoden att vila. Helt ofarligt för människor.
 

Mördarsnigeln

Att plocka dem och halshugga dem med sax eller sekatör. Vill man vara så snigelhuman som möjligt är det bästa att snitta cirka 5 mm från huvudändan. Gräv sedan ner de döda sniglarna så att de inte ligger och lockar till sig ännu fler hungriga artfränder.
Att avliva dem i kokhett vatten och sedan gräva ner dem. Snabbt och barmhärtigt.
Att lägga dem i en plastpåse eller burk och stoppa dem i frysen och sedan gräva ner dem.

Tvestjärt

Men det är inte nödvändigt att ta dem av daga, då de även är nyttodjur: de äter massor av skadedjur från t.ex. fruktträd. Man kan ju ha dem vid ett fruktträd som insektjägare, även om de ibland kan ta en tugga av frukten om denna redan är skadad på grund av andra ors

Myror

För att bli av med myrorna bör du försöka hitta boet. Oftast är samhället beläget i grästuvor, under plattor, stenar och liknande. Om du inte hittar myrboet eller inte kan ta bort det, kan en betesutläggning med till exempel Swirr Myrbete prövas. Myrorna fraktar betet till samhället så att larverna och framförallt drottningen påverkas och dör.
Du kan också använda myrmedel typ Myrr och Myr Effekt och liknande. Behandlingen bör upprepas då och då så länge det kommer myror.

Minerarfluga

Minerarflugans larver gör ingen större skada på aklejan, mer än rent estetiskt. Du kan plocka bort drabbade blad så snart du ser dem för att minska framfarten men behöver annars inte vidta några åtgärder. Uppskattar ffa spenat.