Sköt dina pelargoner

Höstvård

Efter en härlig sommar, måste man börja fundera på hur man tar hand om sina Pelargoner på hösten. September är en bra månad att ta sticklingar, om man ändå skall klippa ner inför vintern. Tänk bara på att små krukor lättare torkar ut. När man flyttar in Pelargonerna så tänk på att solen bränner mer på fönsterbrädan, än ute i friska luften. De gula blad som kommer skall man plocka, när de lossnar själv. Ger blomman chans att dra tillbaka näring.
Så fort det finns risk för frost, tar man in plantorna, så man inte förlorar dem. Den fuktiga höstluften kan också bidra till att det bildas gråmögel.

Ta sticklingar

Efter att plantorna fått rota sig efter omplantering i mars, klipper man ner dem. Eftersom grenarna ofta har växt sig långa, räcker de till flera plantor. Klipp dem i ca 10 cm långa delar. Klipp strax över ett bladpar. Rensa bort blad och ev.blommor, så att du bara har 2-3 blad kvar. De kan sättas i vatten, men funkar också direkt i fuktig jord. Häng- och doftpelargoner mår faktiskt bäst av att sättas direkt i jord med lite sand. Sätts ljust, men inte i direkt sol.
Ett misstag som många gör är att sätta pelargonerna i för stora krukor.

Näring till Pelargoner

Viktigast är att de FÅR näring. Sedan skall vilken blomgödning som helst funka. exvis Substral eller Växtra. De är hungriga växter.  Kväve skall till i början. För mycket kväve ger överväxt. Fosfor ökar rottillväxten. Lite kalium är bra för blomningen. För mycket blad och lite blommor, kan alltså bero på för mycket kväve. Gör då ett uppehåll.

Vintervård

Du kan välja mellan att ha pelargonerna kvar i fönstret under vintern, eller sätta dem svalt i källaren eller i garaget. Ett inglasat, ouppvärmt (men frostfritt) uterum är pefekt. De vattnas efter behov. Om de står för mörkt bör man ha en växtlampa. Tänk på att en fuktig källare också kan stimulera gråmögel. Doftpelargoner klarar sig bäst på fönsterbrädet. Januari är den tuffaste månaden och kräver ofta extra ljus.
I mars tar man fram dem, planterar om dem, och efter ett par veckor klipper man ner dem.

Göra pelar pelargoner

De flesta rättuppväxande sorter går att stamma upp. Vår vanliga Mårbacka, liksom Dr Westerlund är bra typer. Engelska pelargoner är också typiska. Följande steg görs:

  • Välj en rak planta
  • Plantera i en större kruka och sätt en stödpinne i. Den sätts någon centimeter från stammen och bör vara den höjd man vill ha plantan i, för att slippa byta.
  • Ta bort alla blad på stammen.
  • När plantan nått den höjd man vill ha tar man av toppen.
  • Beskär sen efterbehov, så att den blir tät