Det bästa är skörden..

Vackra blommor, underbara dofter och dessutom gott till så mycket annat. Att skörda sina egna kryddor är en underbar sak under sommarhalvåret. De flesta örte skördas under hela sommaren efter behov, och mot slutet så kan man antigen torka eller frysa det som är kvar. 

Skörda Lavendel

Skörda Lavendel är enkelt. Om du skall spara blommorna så är det bäst före blomning, men vill man njuta av blommor och bin, går det bra på sensommaren också. Oljan blir bara inte lika stark och blomknopparna håller inte ihop.
Beskärning av Lavendel skall ske före frosten kommer och tänk på att inte skära i den gamla förvedaded delen. Därför är det också bra att ha beskurit rätt från början, när de är unga. Om du missar beskärningen på hösten, så går det lika bra på våren.
Lavendel skördas helst när det är torrt. Sensommaren är perfekt. Sprid ut kvistarna på ett bord i solen och torka ut den sista fuktigheten, så det inte möglar. Bind sedan i små knippen och häng upp. Om du skördar sent, kan det vara bra att sätta en pappåse under/över , så att blommorna kan samlas upp i dessa, då knopparna faller sönder. 
Eftersom blommorna fått torka på växten redan, tar detta inte mer än några veckor.

En torkställning underlättar processen.

En örtsax gör arbetet betydligt lättare.