Skötsel

Gödning

Grönsaker och växter gör av med massor med energi och näring under sin växtsäsong. Regelbundning gödning med djurgödsel, stenmjöl, benmjöl eller nässelvatten gör att alla ämnen tillgodoses. 
Handelsgödsel, såsom NPK/konstgödsel ger näring men inget annat. 
Kompost och stallgödsel är betydligt bättre och billigare.

Grundgödsling
Detta är startkuren för odlingen på våren. Här gäller kompost och stallgödsel. Ca 2-5 cm brukar vara lagom. Mylla ner i det översta lagret så det inte försvinner.

Underhållsgödsling
Detta beror på vad man odlar. Det finns anvisning på paketen.

Gröngödsel
Detta är växter som man odlar bara för att de hjälper jorden. Detta är klöver och baljväxter. De samlar kväve, och slås precis före blomning och vänds ner. Om man vill ha blomningen så tänk bara på att slå innan de självsår frö.
 

Kompost

Kompostkunskap finner du här:
 

Lufta jorden

Jorden blir lätt kompakt, och behöver med jämna mellanrum luftas. Ta det försiktigt och riv inte för djupt.

Kupning

En hel del grödor skall kupas. Detta betyder att man föser ihop jord kring basen på plantan. Exempel på detta är potatis, som skall växa i mörker. En del vill kupas för att kunna växa stadigare, såsom bönor och brysselkål. Se också till att kupa om det regnar mycket och rötterna blir blottade.

Stöd

De stora plantorna och klängväxterna behöver stöd. Det finns en uppsjö av praktiska och vackra hjälpmedel. Du kan dock klara dig med linor, grenar och sly. Absolut viktigt är att det du väljer som stöd skall vara stabilt. Om det rasar ner så är risken stor att plantorna knäcks. Inköpta eller konstruerade ställningar kan dock användas i många år.

Bönstöd

Gallring

Vid sådd direkt på växtplatsen, måste man gallra plantorna efter hand som de växer.
Kolla vilket avstånd plantorna skall ha när det är färdiggallrat. Gallringen gör man för att ha lite plantor i reserv, om de inte tar sig eller om något äter upp de skira bladen. Gallra genom att klippa bort de som skall bort, inte genom att dra upp dem. Om man klipper så stör man inte rötterna.
Tänk på att vissa grönsaker kan ätas som primörer också som mycket små, såsom morötter och rödbetor. Om du gör så, skall du 
vattna efter gallring, så rötterna får jord runt.

Ogräsrensning

Detta är en naturlig del av odlingen. Bäst är att vara noggrann före sådd. Vid bredsådd får man vackert vänta till bladen går att identifiera. Genom att regelbundet använda kultivatorn, så stör man ogräset och det hindras att etablera sig. Skulle ogräset smita förbi, så måste det absolut tas INNAN det släpper frön.
Man kan också täckodla, för att slippa en del ogräs.

Täckodling

Detta innebär att man täcker icke odlad jord med något som förhindrar frö från att slå rot eller ogräs från att växa upp. Detta kan vara gräs, halm, klippt ogräsrens eller liknande. Billigt, enkelt och tillgängligt.
Det skall vara så pass tjockt att solen inte når ner, dvs ca 3-5 cm. Lägg det inte helt tätt på det du odlar för då får dessa inte heller luft ocjk kan råka ut för röta. Vänd inte ner detta materialet utan låt det bara ligga. Om du vill bearbeta jorden skall täcker tas bort först. 
Tänk på att jorden skall hinna bli uppvärmd innan du lägger ut det.

Bevattning

Att vattna på kvällarna är oftast en angenäm upplevelse. Samtidigt så hinner man få en koll av hur det går i landet. Att vattna lagom kan vara svårt, men det lär man sig. Är man osäker kan man gräva ett hål och se hur djup vattnet nått. Man skall vattna så att plantorna får tillräckligt men inte så att rötterna riskerar att ruttna.
Förbered gärna bevattningen innan sådd så att du har lagt ut droppslangar eller andra lösningar.
Om du bara vttnar ytligt, utvekals inte rötterna utan lägger sig vid ytan. Vid torka kan de då inte själv hämta upp vatten.
Krukor kräver vatten varje dag, ffa om det är varmt. Även här kvällsvattning.