Dags att så

Så själv eller köpa färdiga plantor?
Om du är bekväm av dig och du nöjer dig med de sorter som plantskolorna har, så är plantor ett alternativ. Idag finns det dock otroligt många sorter att välja mellan om du sår själv. Bara bland sallad och tomat finns otaliga sorter, färger och former. Detta är helt klart att rekommendera. En påse salladsfrö med 5000 frön kostar ca 25 kr.

Så frön

Vissa fröer skall försås och vissa skall sås direkt på växtplatsen.

Direkt på växtplatsen
Fördelen med detta är att plantorna behåller sina rötter. Risken med att så på friland är att man gör det för tidigt och att frosten tar plantorna.  Man skall se till att temperaturen i jorden är rätt. Skaffa en jordtermometer. Skulle det vara en kall vår kan man införskaffa fiberduk eller genomskinlig plast. Effekten är densamma men fiberduken släpper igenom vatten. Plast ger bättre effekt på att värma jorden.
Förebered jorden och märk ut tydligt var du skall så. Följ instruktionen på påsen.
Vattna gärna innan du sår, så slipper du att frö flyter omkring.

Förkultivera
Detta är ett bra sätt för att säkra värme, fukt och skadedjur. Förkultivering kan man göra hela säsongen, så att man har nya plantor när man skördar tidiga sorter. Själv råkar jag alltid ut för att jag översår dvs står med allt för många plantor, till den yta jag skall plantera på.

Bredså i sålåda
Detta sparar plats. Fröna har plats att gro, men snabbt efter att de kommit upp får man skola om plantorna, så att de inte står för tätt.
Använd såjord. Den är näringsfattig, då frön inte behöver det i starten. Genomfukta bädden och strössla ut frön. Om det är väldigt små frön kan man blanda frön med sand och använda en sockerströare.

Pluggbrätten och krukor
Om man använder dessa behöver man inte skola om. Detta är bäst för större frön och kraftigt växande plantor såsom pumpa, gurka och melon.

Alla olika sådder skall hållas fuktiga under hela startperioden. Helst bevattning underifrån. Täck gärna med plastlock eller plastfolie.

Skolning och omskolning

Att skola om betyder att man planterar om unga plantor. De första bladen som kommer lassas hjärtblad och de ser identiska ut på alla olika plantor. Det är när de artspecifika/ karaktärspecifika bladen kommer som man kan se vad som är vad. När de kommer är det dags att plantera om plantorna.
Nu börjar plantorna också behöva näring så jorden skall nu vara näringsberikad. Ta det varsamt när du planterar om så att du inte skadar rötterna. Lägg plantorna på en bricka och använd en liten träpinne för att dela på rötterna om de växt samman. Håll i bladen och rötterna, inte i stammen för den är för känslig än. Vattna försiktigt. Plantorna skolas sen om efter hand som de växer ut i kanterna på den kruka de har.

Planteringen

Alla plantor som såtts inne är bortskämda. De har haft optimala förhållanden och nu är det dags att avhärdas. Detta innebär att man under ca 2 veckor flyttar ut plantorna på dagen och sen in på kvällen. Sätt dem skyddat och om det är stark sol, täck med fiberduk eller liknande.
Har man en kallbänk så öppnar man locket på dagen och stänger på kvällen. 
Även efter denna omsorg och kärlek så blir det en tuff tid för plantorna när de skall i jorden. Tänk på att hålla koll på sol och kyla några veckor till och täck över om behov finnes.
Kolla noga vilket avstånd plantorna skall ha och sättt dem gärna lite i zick-zack, så får de lite extra utrymme.
Vattna plantorna innan och direkt efter planteringen, så jorden fyller på runt rötterna.