Planeringsdags..

Plats

Först skall man du komma överens med dig själv och ev övriga i familjen HUR du vill odla och VAR.

Man kan odla i krukor, bäddar eller på friland. Förr placerade man köksodlingen på en plats som blivit över, i en vrå i trädgården, men idag så vill man gärna ha det som ett tydligt element i trädgården. Tänk på att du skall spendera en hel del tid i den och då vill man gärna vara där alla andra är.
Det skall också vara på en solig plats, helst med sol hela dagen. Om du måste välja mellan morgonsol eller kvällssol så är kvällssol att föredra, så jorden kan behålla värmen längre under natten.
Vindskydd av något slag är bra, för att skydda mot hårda vindar. Du kan odla jordärtskockor, majs eller rosenskära, som blir så pass stora över säsongen att de skyddar.

Om du anlägger en helt ny trädgård så tänk på att dra bevattning fram. Då slipper du rulla ut slangen varje dag.

Typ

Odlingsbädd innebär att ytan ligger högre än omgivande mark. Det ger en bättre jord med lucker jord, lättare att bearbeta, och bättre dränering. Den kan se ut hur som helst men tänk bara på att du skall kunna nå överallt utan att behöva trampa i den.
1. mät upp yta
2. djupgräv området
3. fyll på jord från omgivningen eller inköpt
4. sätt ev ram på

Låda eller kruka är bra om man har begränsad yta eller vill få upp odlingen i arbetshöjd

Kallbänk är en trälåda med glaslock som kan tas av/öppnas. Ett miniväxthus helt enkelt. Bra att ha i början på säsogen för att driva upp plantor. På sommaren tas locket av och så odlar man som vanligt i den.

Varmbänk ser ut som en kallbänk, men har värme från stallgödsel som man lägger i botten. Förbereds genom att man tidigt på våren blandar gödsel, halm och kvistar ca 30 cm tjockt och sen fyller på jord ca 20 cm. Låt det vila så värmen kommer igång, och odla sen.

ODLA

När du nu skall planera VAD du skall odla, så är det ett tips att fundera på plantor som också är fleråriga. Det ger en struktur på odlingen. exempelvis:

  • Vinbär
  • krusbär
  • rabarber
  • hallon
  • jordgubbar

 

Klimat

Sverige är indelat i klimatzoner eftersom det skiljer flera månader från söder till norr på växtsäsongen. Du finner dem HÄR
Grönsaker håller sig inte inom dessa ramar, då man kan skapa mikroklimat i trädgården.