Vad skall jag odla?

För att maximera skörden så kommer här några snabba tips:

1. Placera bäddarna nära huset. Det ska vara enkelt att skörda. Dessutom är det bra om du passerar bäddarna varje dag så att du inte glömmer att se till dem.
 

2. Genom att förkultivera en del grönsaker som brysselkål, grönkål, purjolök, tomat, lök, majs och salladskål kan du skörda redan på försommaren. Glöm bara inte bort att förkultiverade växter behöver vänjas vid kylan utomhus innan de planteras ut för gott. Ett tips är att ställa ut plantorna en stund varje dag och öka tiden efterhand som dagarna går. Avhärdningen brukar ta 1–2 veckor.
 

3. Sätt inte all sallad på samma gång, eftersom skörden då blir enorm och aldrig används. I stället är det bättre att så och skörda med någon veckas mellanrum.
 

4. Med rätt planering och kontinuerlig sådd kommer den första skörden upp ur jorden redan i juni och håller i långt in på hösten. Så länge värmen finns kvar i marken går det att så och även om de flesta grönsaker bör sås i april, maj och i vissa fall juni finns det inget som säger att du inte kan så snabbväxande grödor som sallad och rädisor även i augusti. Sedan finns det andra, som gör som bönderna och sår fröna redan på hösten. Då vilar fröna i marken över vintern och längtar efter solljus och värme tidigt på våren.
 

5. För att få maximalt med skörd växelodlar man i bäddarna. Dessutom fyller man på med ny jord inför varje säsong. "Det ger extra växtkraft och riskerar inte att jorden utarmas."
 

6. Vanligtvis talar man om en 3-årig växtföljd för att undvika jordtrötthet och tillväxt av parasiter och skadedjur. Börja med kålväxter och bladgrönsaker. Under andra året fortsätter du med rotsaker och lök. Tredje året kan du välja att odla baljväxter som binder kvävet och ger ett uppskattat näringstillskott för kålväxterna som du återigen planterar under odlingsår fyra.

 

Liten översikt över olika grödor:

Sallad

Just vad det gäller sallad, så kan man finna många nya goda sorter, som inte finns i butiken. Prova dig fram till egna favoriter.
Sallad växer snabbt och för att ha sallad hela sommaren skall man så flera gånger med 3 veckors mellanrum, ffa plocksallad.
Plocksallad kan direktsås medan huvudsallater kan fördrivas. Håll koll på jordtemperaturen, då vissa sorter inte gror i för varm jord.
Sallad skall stå soligt till halvskuggigt.
Om salladen är på väg att blomma skall du plocka direkt. Plocksallad plockas, genom att vrida runt bladet så det lossnar vid stammen. Huvudsallad skär man av med knov.

Blad

Koriander

Numera finns det massor med nytt att odla, från andra länder. Bland klassikerna finns givetvis Mangold, spenat, machéesallad och Ruccola
Bland de asiatiska finns Pak choi, Mizunakål/ japansk kål, Komustuna/senapsspenat, sparris sallat och Mitsuba/japansk persilja.
Bland de kryddiga bladen finner vi bl.a Basilika, Koriander, Dill och Persilja.

Tomat

En hemmaodlad, solvarm tomat konkurrerar ut en köpt tomat alla dagar. Tomater är dock klart arbetskrävande och straffar dig direkt om den missköts. Den älskar sol och behöver faktiskt inte behandlas som en klätterväxt, om man har utrymme.
Tomater skall vattnas noga och de flesta plantor skall tjuvas, dvs skott som kommer mellan stammen och bladstjälken skall tas bort.
Näringstillskott är ett måste, även om man har god jord.
Skörda när de är fullt mogna och enkelt släpper.

Gurka

Om du har plats är gurka ett bra inslag i trädgården. Om du får bra fart på dem så blir det snabbt mycket gurka. Kräver mycket vatten och näring. Gurka förodlas 3-4 veckor före utplantering.

Potatis

Potatis är billig mat, men om man kan odla själv så får man dels färsk potatis och dels sorter som inte alltid finns i affären. De ovanliga sorterna som; Amandine, sparrispotatis och Cherie, kostar dessutom mer än "vanlig" potatis.
Bäst är att förgro potatisen 3-4 veckor före utplantering, men inget krav. Görs genom att lägga dem i en äggkartong eller i lite torvmull. När groddarna är 1-2 cm långa och jorden passerat 8 grader, kan man plantera ut.
När plantan kommit upp ca 15 cm skall den kupas, för att undvika soljus på potatisen, som bilder solanin i knölarna som är giftigt. Potatis behöver god tillgång till vatten, ffa vid blomning. Vattna jorden, inte blasten. Skörd görs efter 2-3 månader och färskpotatis skördas vid blomningen. 
Potatis kan också odlas i hink.

Chili och paprika

Kräver förodling i februari/mars. Växer bäst i växthus, men klara sig bra ute också. Chili kan vara lite besvärliga. De kan dock övervintras och ge en andra skörd.
Skörda när de får sin färg, vilket går från grönt till rött/rödbrunt. Ju längre man väntar desto sötare blir frukten.

Bönor och Ärtor

Dessa är bra eftersom de växer på höjden och inte tar lika mycket plats. Eftersom det finns så många sorter skall man funder på hur man skall använda dem, äta direkt eller torka och lagra. Sen skall man fundera på om man vill ha hög- eller lågväxande, och sist färg och form. Efter det bör valet vara lite enklare. Odla hellre för mycket än för lite. Förbered ställning innan,så du inte behöver bygga mitt i odlingen.

Lök

Lök är tacksamt att odla, eftersom det går så bra att lagra dem. Klarar man bara torkningen är det enkelt nog. Purjolök skall stå kvar ute tills den används. Funkar långt fram till vintern. Det finns gul-, röd-, silver-, vit- och schalottenlök, som alla odlas enklast genom att skaffa sättlök. Detta är enklare än frön.
Purjo och salladslök sås båda från frön. Så direkt eller inomhus. Bra att så salladslök i omgångar, då dessa plockas späda.

Rotfrukter

Rotfrukter är tacksamt att odla. De sköter sig mycket själv och klrar av att man tar på semester. Idag finns det otroligt många sorter med randiga rödbetor, runda morötter, vita rädisor mm. Alla funkar bra att odla i odlingsbädd och behöver inte gödslas efter plantering. Skall dock ha gödsel och kompost i jorden vid start. Gallring måste dock göras, men då får man lite primörer att duka upp med. Vattning och luftning av jord tillkommer också vid behov. Man kan också lika enkelt odla svartrötter, kålrot, palsternacka, jordärtskocka mm.Tar lite längre tid bara.

Sparris

Att kunna plocka sina egna sparris måste vara livskvalité. Plantor finns att köpa, av odlare. Vit och grön är samma planta, bara olika odlingssätt.

Sparris trivs bäst i öppet, soligt läge, redan halvskugga ger sämre skörd. Sparris trivs med värme men har inte problem med övervintring ens i kalla klimat. Däremot får man se upp med vårfrosten och skydda stänglarna vid minusgrader, men det gäller i hela Sverige.
Jorden bör vara djup och väldränerad med mycket sand och lite lera, och där rötterna kan breda ut sig, pä djupet och i sidled. Vill man odla vit sparris bör jorden vara mycket sandig, sä att man kan kupa upp den över plantorna. För grön sparris duger vanlig trädgårdsjord bra. Förbered gärna trädgårdslandet hösten före planteringen. Ta bort allt flerårigt ogräs som kvickrot, maskros, tistlar och grästussar. Djupgräv till ca 40 cm djup. Luckra upp jorden runt omkring. Blanda i kogödsel eller väl multnad kompostjord för att öka mullhalten.
Sätt plantorna i april- början av juni, så snart jorden reder sig men inte torkat upp för mycket. Lagom avstånd är 25-40 cm mellan plantor och 1,2-1,5 m mellan rader.
mer info här  http://www.sparris.se/index.html