Trendnyheter

Trender kommer och går men här finner du en del av "snacket" som går just nu i trädgårdskretsarna. Det finns givetvis andra som tittar på detta och om man skall tro på Plantagens Trädgårdsbarometer 2013 så är det i princip 3 saker som gäller;
-Den naturliga naturen,
-Rebelliska färger
-Ute ännu mera inne.

Alla 3 går att återfinna här under:

GAMMALDAGS SYRENBERSÅ
Den klassiska syrenbersån har nästan försvunnit från de svenska trädgårdarna. Men nu vaknar drömmen om saftkalas i bersån igen och därmed intresset för att återskapa det väldoftande vindskyddet.

GRÄS OCH BLAD
En bra stomme i rabattens struktur är bladväxten hosta som finns i alla möjliga varianter. Satsa också på ett prydnadsgräs i planteringen. Det spirar på våren, är som vackrast på sommaren och vissnar elegant på hösten och vintern.

 

 

VANLIGT VATTEN
Små vattenblänk här och där ger liv åt trädgården. Välj mellan långa raka moderna bassänger eller små runda skålar. Dekorera med sten både i och runt om bassängen. Se till att bassängbottnen är mörk så att du får den djupa, vackra speglingen. Har du tur får du badgäster – blåmesar och grodor gillar att ta sig ett dopp.

TRÄDGÅRDEN SOM MÖTESPLATS
Under sommaren har vi tid och plats att bjuda alla vänner och hela familjen på mer opretentiösa tillställningar. Skapa många sittplatser med extra bänkar och möbelgrupper där man kan umgås en hel dag.

RETROBARR
Barrväxter som ofta planterades i mexitegelvillornas trädgårdar på 1970-talet är på väg tillbaka. De finns i flera häftiga nyanser i allt från blått till guldskimrande.

 

HÖGA KRUKOR
Skapa spännande nivåer med en grupp krukor i olika höjder. Såväl klassiska urnor som moderna kantiga modeller är trendigt i sommar, huvudsaken är att du får upp växterna en bit. Färgnyanserna är lugna som svart, grått och vitt. Mönstren är vildare – gärna blommigt och i relief.

DEN UPPLYSTA TRÄDGÅRDEN
Efter att vi fallit för den amerikanska vintertrenden att dekorera trädgården till jul, fortsätter vi ljussätta under sommarmånaderna. Det förlänger inte bara säsongen utan också dagarna. Ös på med lyktor och lampor i träden och på borden.

FORMKLIPPT BUSKE
I Europa är det vanligt att formklippa sin tuja. I Sverige har vi hittills haft den som häck och låtit den växa högt och fritt. Men i stället för att låta den bli toppig låter vi den nu bli tät och formad.

 

EGNA GRÖNSAKER
Efter att Michelle Obama anlagt en köksträdgård vid Vita huset sålde fröerna slut i USA. Att odla eget är både lönsamt och kul. Färgkoordinera gärna genom att plantera rosa blommor bredvid rödbetorna. Så inte mer än du äter. Sallad, spenat och rucola blir beska om de står för länge i landet, så därför hellre i omgångar under sommaren.

UTOMHUSKÖK
I sommar nöjer vi oss inte med engångsgrillen, vi flyttar ut hela köket i trädgården. Skaffa ett färdigt kök med plattor, kranar och skåp och ställ på altanen, eller bygg ett eget med de funktioner du behöver.

 

 

MÖRKLILA PERENNER
Sidenblank och sammetslen är den mörkt lila färgen som gränsar till svart. Iris, akleja, viol och allium är fina tillsammans och i en mörk färgskala bildar de en diskret samling. Bryt gärna av med knallröd pion.

GÖR DET LÄTT
Utbudet av specialverktyg har aldrig varit större än i dag. Det är inte meningen att det ska vara jobbigt att fixa i trädgården. Byt den omoderna ogräshackan mot en uppladdningsbar trimmermaskin.

LUMMIGA SMÅ BUSKAR
Den engelska trenden med små buskar eller träd i rabatten har kommit till Sverige. Plantera dem i rabattens kanter för en mjuk inramning eller en lummig fond. Har du till exempel gula blommor så plantera en buske eller ett träd med limefärgade blad. Japanska lönnar är vackra och mår bra i södra och mellersta Sverige.