FENG SHUI

Feng shui har lärt oss att möblera våra hem. Nu flyttar den österländska läran även ut i våra trädgårdar. Lär dig allt om hur du skapar en lugn och vacker plats för att samla kraft - det är lättare än du tror.
Ordna vackert och välkomnande kring din entré och du kanske får ett nytt jobb. Eller plantera röda rosor på en vacker plats i trädgården och du finner en ny kärlek.

Feng shui kan låta som hokus-pokus, men det handlar bara om att släppa in de positiva krafterna i ditt liv, att bana väg för dem.

- När människor till exempel låter sin entré förfalla präglar det deras förhållningssätt till hela livet, säger Agneta Nyholm Winqvist som nyligen har gett ut boken "Feng shui för svenska trädgårdar" (Prisma).

Genom att flytta undan soptunnan, måla om brevlådan och klippa de risiga buskarna som gör entrén trång släpper du in självkänslan och glädjen i livet.

Allt inom feng shui handlar om att chi-kraften (den universella livskraften) ska flöda fritt och harmoniskt.

- En vanligt fenomen i många trädgårdar som ger dålig harmoni är raka, skarpa linjer.

- Där går chi-kraften för fort. Det blir sällan bra.

Låt i stället rabatten slingra sig fram eller det utskjutande hörnet på huset döljas av en stor, frodig humle.

- Ett annat vanligt problem är det skräphörn som nästan alltid finns någonstans på tomten. Gamla däck, en misskött kompost, eller ett gammalt vedupplag"

- Så fort ett ställe börjar bli eftersatt är det som om det drar till sig mer och mer skräp. Det blir värre hela tiden, så det gäller att hålla liv även på de platserna.

- Låt inte skräpet ligga år efter år. Ju längre det ligger, desto sämre blir energin där.

Elementen ska vara i balans

De fem elementen är trä, jord, metall, vatten och eld. Om något av dem fattas i trädgården känner du instinktivt att något saknas. Men det är viktigt att det råder balans mellan dem

Trä
För mycket: Kan göra dig otålig och hetsig. För lite: Kan ge dig dåligt självförtroende. Finns i: Växtlighet, grön färg och trämöbler.

Eld
För mycket: Du kan bli "överhettad", aggressiv och alltför impulsiv. För lite: Du riskerar att bli håglös. Finns i: Belysning, solljus, de röda färgtonerna, triangelformen, djur och människor.

Jord
För mycket: Gör dig konservativ och trög. För lite: Får dig att tappa kontakten med dig själv och med din omgivning. Finns i: Jord och sand, keramik, tegel och gul/brun färg.

Metall
För mycket: Du får svårt att byta riktning i livet. För lite: Du blir obeslutsam. Finns i: Metallmöbler, järnstaket, cirklar, ovaler, berg och vit färg.

Vatten
För mycket: Gör dig inkonsekvent och du kan få svårt att organisera ditt liv.

För lite: Gör dig passiv och känslig för stress. Finns i: Vattenarrangemang, speglar, kristaller, mörka färgtoner och oregelbundna former.

8 feng shui-färger för styrka, glädje och kärlek

Rött

En bra färg att aktivera i trädgården om du vill ha en knuff framåt i livet. Står för passion, styrka, framgång och sexualitet.

Rosa

Bra för den som befinner sig i sorg eller tillfrisknande. Står för närhet, kärlek, moderlighet.

Gult

Solens och glädjens färg. Om du vill lösa ett problem, ge dig ut på en äng full av maskrosor. Står för optimism och framtidstro.

Brunt

Bra färg om man är uppe i varv. Påminner oss om våra rötter och vårt ursprung. Förankrar och lugnar. Står för moderlighet och stabilitet.

Grönt

En rogivande och lugnande, men också hoppfull, färg. Varken aktiv eller passiv. Står för balans och utveckling.

Blått

Stilla och introvert, men auktoritär. Står för självbehärskning och koncentration.

Lila

En andlig färg förknippad med intuition. Bra om du vill bli mer disciplinerad. Står för lugn och trygghet.

Svart

Ska användas med måtta så att den inte skapar oro eller ångest, utan lockar med sin sensualism. Står för stillhet och mystik.

 

Vitt - Renhet, fokusering och oskuld

Rött - Styrka, framgång, sexualitet

Orange - Optimism, vitalitet och förändring

Blått - Stillhet och koncentration

Brunt - Moderlighet och stabilitet

Grönt - Balans och utveckling

Lila - Lugn och trygghet

Svart - Stillhet och mystik